W domu i ogrodzie używamy różnych narzędzi tnących, są to noże, nożyczki, sekatory czy pilarki elektryczne. Im częściej są używane, tym szybciej się tępią, a wtedy stają się bezużyteczne. Aby je naostrzyć, warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt, który przywróci im sprawność.

Jak to dawniej bywało?

W dawnych czasach ostrzeniem noży zajmował się rzemieślnik, który wędrował od domu do domu, proponując swoje usługi. Na plecach miał cały swój warsztat czyli maszynę do ostrzenia. Niestety jednak, tak jak wiele innych zawodów, i ten odszedł już do lamusa. I chyba tylko w Warszawie można spotkać ostatniego przedstawiciela tego zawodu, który nadal pracuje. Jego maszyna zrobiona jest z drewnianej ramy, koła od roweru, grubego rzemienia, pedału podobnego do tego w starej maszynie do szycia i dwóch kamiennych osełek. Ten ostatni ostrzyciel noży ma niewielu klientów, uparcie jednak uprawia zawód, który przejął po swoim dziadku i ojcu i wędruje po mieście oferując swoje usługi.

Ostrzenie noży dzisiaj

Każda pani domu wie, że podczas pracy w kuchni, noże bardzo szybko się tępią, dlatego należy regularnie je ostrzyć. W przeciwnym razie ukrojenie czegokolwiek do jedzenia, będzie trudne, a nawet niewykonalne. Dlatego też posiadanie w domu własnych narzędzi do ostrzenia noży jest bardzo istotne. Zatem, co służy do ostrzenia kuchennych noży?

* Najprostszym narzędziem do ostrzenia jest tzw, musak. Jest to długi, metalowy pręt o rowkowanej powierzchni. Aby naostrzyć nóż, przesuwa się go po tym narzędziu do przodu, wykonując jednocześnie półkolisty ruch od nasady aż po czubek, ostrzem ustawionym pod kątem 20 stopni.

* Niektórzy do ostrzenia noży kuchennych używają ostrzałki szczelinowej, która wyposażona jest w dwie tarcze szlifierskie. Ostrząc nóż, przesuwa się go w przód i w tył pomiędzy nimi. Dostępne są również elektryczne modele takich ostrzałek.

* Są też osoby, które ostrzą noże na płaskiej osełce. Aby to dobrze zrobić, należy lekko i równo dociskać nóż do kamienia, przesuwając ostrzem do przodu, a jednocześnie po łuku, od nasady do czubka. Na osełce można naostrzyć również nożyczki, pamiętając tylko, by ustawić ich ostrza pod nieco większym kątem.

Jak naostrzyć nożyczki?

* Poza wspomnianym użyciem osełki, do ostrzenia nożyczek można także użyć papieru ściernego. Na początku potrzebny jest papier ścierny z grubymi ziarenkami, który trzeba pociąć nożyczkami na wąskie paseczki. Potem to samo należy zrobić z gładkim papierem ściernym. Po zakończeniu tych czynności nożyczki będą ostre.

* Innym sposobem ostrzenia nożyczek jest cięcie nimi folii aluminiowej, złożonej kilkakrotnie. Trzeba ciąć tak długo, aż osiągnie się pożądany efekt.

* Można także posłużyć się grubą igłą z twardego metalu – świetnie nadają się do tego szydełka. Należy zacisnąć nożyczki na metalowej igle i energicznie przeciągać je wzdłuż ostrzy, dopóki nie będą wystarczająco ostre.

* Niektórzy inwestują w ostrzałkę do nożyczek, która doskonale ostrzy zarówno nożyczki, jak i noże. Jest skuteczna i szybka, a dodatkowo bardzo elegancka i niedroga.

Ostrzenie narzędzi ręcznych

W przydomowym ogrodzie i warsztacie znajduje się także wiele narzędzi, które co pewien czas wymagają naostrzenia.

* Jak więc ostrzyc sekatory i siekiery? Trzeba to zrobić w kilku krokach:

– Najpierw należy je starannie oczyścić, myjąc wodą i gąbką.
– Jeżeli stal jest lekko pokryta rdzą, należy przeczyścić ją papierem ściernym o drobnym uziarnieniu.
– Do ostrzenia posłuży elektryczna szlifierka stołowa z dwoma okrągłymi kamieniami. Podczas ostrzenia, co jakiś czas, należy przepłukać ostrza wodą, aby ich nie przegrzać. Ostrzyć należy po obydwu stronach.
– Na koniec warto użyć zwilżonej osełki.

* Noże strugów i dłuta, jeżeli wykonane są z twardej stali hartowanej, ostrzy się na mokro. Na rynku dostępne są specjalne ostrzałki elektryczne wolnoobrotowe, których kamień zanurzony jest częściowo w rynience napełnianej wodą. Dłuto, podczas szlifowania, powinno całą długością ostrza ściśle przylegać do kamienia. Najpierw szlifuje się stronę płaską, a potem ściętą. Na koniec warto przetrzeć ostrze dłuta z obu stron papierem ściernym. Podobnie szlifuje się strugi.

Ostrzenie łańcucha piły

Pilarka, zarówno elektryczna, jak i spalinowa, również co jakiś czas potrzebuje ostrzenia, jednak jest ono już bardziej skomplikowane. Jeżeli piła jest rzadko używana, można zaopatrzyć się w zestaw pilników do regeneracji zębów łańcucha. Ale w przypadku, gdy korzysta się z niej często, najlepiej zakupić specjalną elektryczną ostrzałkę do łańcuchów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here